Biopotravinou roku 2024 se stal Bio Přeštík v plechu

Soutěž Nejlepší biopotravina roku zná své vítěze. Odborná porota ocenila výrobky v šesti různých kategoriích, přičemž absolutním vítězem se stala letošní produktová novinka z farmy Sasov. Výběrové vepřové maso prasat původního starého českého plemene přeštické černostrakaté tepelně opracované v autoklávu a plněné do tradičního obalu – plechové konzervy. V dalších kategoriích zvítězila kolekce antických obilovin, mošt, jehněčí ossobuco, Chardonnay a farmářský sýr. V letošním ročníku bojovalo o titul 140 biopotravin.

Biopotravinou roku 2024 se stal Bio Přeštík v plechu

Září již tradičně patří kampani na podporu biopotravin a ekologického zemědělství, a právě soutěž o biopotravinu roku významně pomáhá v popularizaci produktů ekologického zemědělství mezi veřejností. Lidé již dnes, i díky různým akcím a projektům našeho resortu, bezpečně poznají biopotraviny podle oficiálního značení. Zároveň více vnímají význam ekologického zemědělství nejen pro vlastní zdraví, ale také pro krajinu a prostředí, ve kterém žijeme,“ uvádí ministr zemědělství Marek Výborný. Česká republika patří mezi 20 zemí světa s největším podílem ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy. V loňském roce byl podíl této plochy v Česku 16,8 %, v roce 2030 má činit již 25 %.

Všechny přihlášené výrobky v soutěži posuzovala devatenáctičlenná porota vedená dlouholetým předsedou Pavlem Maurerem. V letošním ročníku bojovalo o titul 140 biopotravin, u nichž se kromě chuti hodnotilo také složení biopotravin, design obalů a marketingová strategie.

Biofarma Sasov se ode dneška může pochlubit titulem Nejlepší biopotravina roku 2024, který získala za svoji produktovou novinku „Bio Přeštík v plechu“. Na trh byl tento produkt uveden letos na jaře. „Snoubí se v něm tradice chovu přeštického černostrakatého prasete, ale i tradice “zavařování” masa do plechovek. Tak jako je přeštík odolné plemeno prasat, tak i balení v plechu je odolné proti zkáze. Je zde i mnohoznačnost slova konzervace, kdy na jedné straně jde o tepelnou úpravu masa, ale zároveň i o zakonzervování genetické rezervy tohoto starého českého plemene,” říká k unikátnímu produktu Josef Sklenář, majitel Biofarmy Sasov. O obdobném produktu v bio kvalitě na českém trhu neví.

Vysoká kvalita, vyšší cena: proč je přeštické prase dnes vzácné

Na rozdíl od běžně dostupného vepřového masa má přeštické maso více tuku a jeho výkrm trvá déle. To zvyšuje jeho cenu a pro většinu zemědělců je takový chov nerentabilní. V současnosti je černostrakaté přeštické prase dokonce ohroženo vyhynutím, protože počet plemenných zvířat je nízký a plemeno je zařazeno do tzv. genové rezervy. Řešení na záchranu přeštického prasete je podle Sklenáře přitom jednoduché: „Najde-li maso a masné výrobky z přeštíků své větší uplatnění na trhu, budou se jejich chovy rozšiřovat a zvyšujeme tak šanci na udržení tradičního místního plemene,“ dodal Josef Sklenář.

Výjimečná kvalita produktů živočišného původu

„Tento ročník soutěže opět ukázal skvělou úroveň českých farmářů. Nejenže jsme viděli velmi vysokou kvalitu produkce, včetně inovací a nových produktů, a to i u menších farmářů, ale také mimořádný růst kategorie živočišného původu,” uvádíKateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a dodává: „Dokonce jsme jako porota museli přistoupit k tomu, že jsme oddělili mléčné a masné produkty v této kategorii, protože jinak by nebylo možné vybrat férovým způsobem výherce. Porovnávat navzájem dokonalý salám, produkty z přeštíka a například ovčí, buvolí nebo kravské mléčné produkty, to prostě nebylo možné,“ dodává.

Úspěch v soutěži Nejlepší biopotravina roku přináší oceněným producentům nejen cennou zpětnou vazbu, ale také mediální publicitu. Navíc se vítězné biopotraviny prezentují na mnoha akcích nejen v České republice, ale i v zahraničí. Oceněné produkty bude možné ochutnat nebo zakoupit například na Festivalu BIO vín a sýrů, který se bude konat 21. září v Mikulově.

Soutěž Nejlepší biopotravina roku 2024 pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pod záštitou Ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Kategorie biovín je organizována ve spolupráci se Svazem vinařů České republiky.

VÝSLEDKY SOUTĚŽE NEJLEPŠÍ BIOPOTRAVINA 2024:

Celkový vítěz a vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu – masné produkty

BIO PŘEŠTÍK V PLECHU

JOSEF SKLENÁŘ, BIOFARMA SASOV

Vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu – mléčné výrobky

FARMÁŘSKÝ SÝR

FARMA MENŠÍK

Vítěz kategorie Steaková bio masa

Jehněčí Ossobuco Bio

Farma Rudimov

Vítěz kategorie Biopotraviny rostlinného původu  

HoStětínský mošt Jablko Rakytník BIO

Moštárna HoStětín 

Vítěz kategorie Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní 

Ochutnávka antických obilnin – jednozrnka, kamut, špalda s podnázvem Víc než rizoto

Živá Farma

Vítěz kategorie Biovíno 

Chardonnay pozdní sběr 2023

Vinařství Čech

Soutěž Nejlepší biopotravina roku (Do roku 2021 nesla soutěž jméno Česká biopotravina roku) je největší soutěží v oblasti potravin s certifikací BIO u nás. O prestižní titul se každoročně uchází desítky výrobků – potravin vyprodukovaných tuzemským ekologickým zemědělstvím. Účast v soutěži nabízí výrobcům biopotravin jedinečnou příležitost pro zviditelnění svých výrobků jak mezi obchodníky samotnými, tak pro zpopularizování mezi širokou veřejností. Soutěž je každoročně pořádána pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Soutěž se koná od roku 2002. Více o soutěži na www.nejlepsibiopotravina.cz.

Objevte dokonalost Chardonnay 2023 z Vinařství Čech, držitele titulu Biovíno roku

Vstupte do světa exkluzivních chutí s prestižním vínem ze sklepů Vinařství Čech, které letos uspělo v soutěži Nejlepší biopotravina roku. Prozkoumejte jedinečné aroma sušených banánů, hrušek a skořice, které se dokonale snoubí s lahodnou chutí máslových hrušek a peckovin. Tento klenot českého vinařství by rozhodně neměl chybět ve vaší sbírce!

Bílé víno se pyšní intenzivní tropickou vůní s náznaky aromatického koření, jež se harmonicky mísí s plnými máslovými tóny a osvěžující ovocnou kyselinkou. A právě proto se báječně hodí k přírodním úpravám drůbežího masa, rybám či mořským plodům. Abyste plně rozvinuli chuťový charakter, doporučujeme víno podávat vychlazené na 9–11 °C. Těšit se na něj můžete již od 1. října v prodejnách Bio-nebio a vybraných vinotékách.

Bio Přeštík v plechu! Tradiční přeštické maso, které si zamilujete

Hledáte něco opravdu speciálního, co potěší vaše chuťové pohárky a zároveň vás vrátí k českým kořenům? Představujeme vám Bio Přeštík v plechu – jedinečnou lahůdku z masa přeštického černostrakatého prasete, známého pro svou vynikající šťavnatost a skvělou chuť. Tento gurmánský zážitek, připravený podle tradičních receptur, je ideální pro všechny milovníky kvalitních a poctivých potravin.

Ať už si chcete dopřát rychlou, ale výjimečnou svačinu, nebo hledáte originální přísadu do vašich domácích kulinářských experimentů, Bio Přeštík v plechu vám přinese autentický zážitek z českého venkova. Delikátní chuť masa je citlivě zvýrazněná vybraným biokořením, které podtrhuje jeho přirozenou lahodnost. Speciálně připravená vepřová kůže navíc vytváří kolem masa jemný a delikátní “sosík”.

Tento jedinečný produkt je ideální nejen pro gurmány, ale také pro ty, kteří hledají snadný a rychlý způsob, jak si vychutnat kvalitní maso. Díky svému balení je navíc ideální na cesty.

Zakoupit můžete na www.biofarma.cz za doporučenou maloobchodní cenu 250 Kč. Objednejte si ještě dnes a vychutnejte si poctivé vepřové v každém soustu!

Napsat komentář