Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky společně s Ústavem mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha vyhlásili vítěze v rámci soutěže MLÉKÁRENSKÝ VÝROBEK ROKU 2024. Mlékárna Valašské Meziříčí byla oceněna celkem čtyřikrát.
A to jako Mlékárenský výrobek roku v kategorii zakysané mléčné nápoje, dále pak Novinka roku, rovněž Mlékárenský výrobek roku v kategorii jogurty. Nakonec získala valašská mlékárna rovněž cenu médií. Jednadvacátého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo celkem čtyřiadvacet tuzemských výrobců. Do hodnocení bylo přihlášeno dvaasedmdesát výrobků. Ty bojovaly celkem ve třinácti soutěžních kategoriích. Záštitu nad letošní oslavou Světového dne mléka, při jejíž příležitosti jsou mlékárenské výrobky oceňovány, převzal ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný.
„Hodnocení za účasti 21 nezávislých porotců proběhlo na půdě Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy,“ uvedl Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. „U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí. V letošním roce nebyl zaznamenán žádný mimořádný trend, oceněné byly zejména výrobky s mimořádnou chutí a mezi ochucenými pak výrobky s novými příchutěmi. Opět se objevila řada výrobků s reformulovaným složením, například bez laktózy nebo s vysokým obsahem proteinů a pozornost porotců přitáhly gurmánské speciality. Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2024“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny 30. května na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v zajímavém prostředí Národního zemědělského muzea v Praze,“ dodává Jiří Kopáček.
„Mlékárna Valašské Meziříčí si ocenění Mlékárenský výrobek roku velice cení. O to více, že jsme získali hned 4 různá ocenění. A to jak od odborné veřejnosti, tak ze strany médií, což dokládá, že výrobky jsou nejenom kvalitně zpracované, ale i chutné s ohledem na požadavky spotřebitelů,“ uvádí Zdeněk Bukovjan, obchodní ředitel Mlékárny Valašské Meziříčí.
Mlékárenským výrobkem roku 2024 se stal a CENU MÉDIÍ získal Smetanový jogurt z Valašska Marlenka med, valašské ořechy.
Jedná se o spojení smetanového jogurtu z Valašska s legendárním medovým dortem Marlenka z podhůří Beskyd. Tím vznikl poctivý jogurt s chutí medového těsta a pražených oříšků. Základem je kvalitní smetana, kterou odebírá Mlékárna Valašské Meziříčí od moravských farmářů a nezaměnitelná chuť medového dortu od Marlenky.
Mlékárenským výrobkem roku 2024 – NOVINKA ROKU – byl zvolen Smetanový jogurt z Valašska Marlenka med, kakao, valašské ořechy.
Ocenění Mlékárenský výrobek roku 2024 v kategorii jogurty smetanové převzali zástupci valašské mlékárny pro výrobek Smetanový jogurt z Valašska Marlenka med, kakao, valašské ořechy
Diplom Mlékárenský výrobek roku 2024 v kategorii zakysané mléčné nápoje získala Mlékárna Valašské Meziříčí za Acidofilní mléko z Valašska.
Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957, a který od roku 2001 připadá na 1. června. Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy a trofeje za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích.
Mlékárna Valašské Meziříčí je držitelem certifikátu IFS a Certifikátu o ekologické produkci vydaného společností KEZ Chrudim, což opravňuje k použití loga „biozebry“, tedy označení BIO produktů. I tato ocenění jsou zárukou toho, že její výrobky mají i základní surovinu, tedy mléko, v té nejvyšší kvalitě. Více než 98% zpracovávaného mléka je navíc certifikováno dle systému Q CZ CERTIFIKACE. Jedná se o režim jakosti, který jde významně nad rámec kritérií stanovených pro syrové mléko. Pro dosažení této kvality je třeba důsledná hygiena, kvalitní krmivo, výživa, zdraví a životní podmínky zvířat na farmách.