Frozen bliss je novinka na trhu a Obecní dům je první v Praze kdo ji nabízí. Secesní Kavárna Obecní dům je právem řazena mezi nejkrásnější pražské kavárny. Nachází se v přízemí Obecního domu a její interiér je pro každého návštěvníka skutečným zážitkem.
Bohuš Matuš s rodinou
Tato secesní perla Prahy hostila známé tváře. Ve francouzské restauraci se podávala novinka zapečená v briošce. Frozen Bliss přišel ochutnat moderátor Rey Korantng, místopředseda Poslanecké sněmovny doc. Karel Havlíček, doc. Jan Měšťák, Zdeněk Barták, Miloš Schmiedberger a Bohuš Matuš s manželkou Lucií a dcerou Natálkou, .modelka Karolína Surý Kopíncová, která přišla s manželem Radovanem a mnoho dalších.
Než se známé tváře pustily do ochutnávky , provedla je spisovatelka a produkční této akce Alka Hájková krátkou historií tohoto místa: Secesní perla Prahy, stoji na místě, kde býval kdysi příkop. Ten byl součástí středověkého opevnění oddělující Staré Město od Nového. V roce 1380 v sousedství brány vznikl Králův dvůr. Tento areál nechal vystavět král Václav IV. syn Karla IV. jako městskou rezidenci a sídlo českých králů. V lednu 1912 byl na místě bývalého Králova dvora slavnostně otevřen Obecní dům „Protože rozpočet byl výrazně překročen, říkalo se Obecnímu domu ‚Dům u zakopaných miliónů‘.
Hvězdní hosté ochutnávali delikatesy z místní kuchyně, nejvíce šla na odbyt novinková pečená zmrzlina Frozen Bliss!. Zde také prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec a šéfkuchař Obecního domu Jiří Matějíček seznámili hosty s výrobou pečené zmrzliny Frozen Bliss podle originálních receptur.
Ulice Na příkopech – Příkopy – Graben patřily bohatým pražským Němcům. V 19 st. zde měli v dnešním Slovanském domě kasino, vznikaly zde první pasáže a obchodní domy. Oproti tomu ulice Národní třída byla česká.Ulice Hybernská sloužila jako tepna mezi Prahou a Kutnou horou – kde se těžilo stříbro a tudy se přiváželo k Prašné bráně, která je pozůstatkem gotického obranného systému Starého Města a dodnes připomíná, že tudy vedla významná obchodní cesta. Dne 28. října 1918 se zde psaly dějiny Československa – vyhlášení samostatnosti.
My jsme v jedné z nejkrásnějších secesních restaurací v Evropě. Nejen zde, ale i vedle v kavárně se scházely významné osobnosti napříč profesemi. Cateringová firma Vyšehrad 2000 tady již desítky let připravuje pro své hosty gastronomické lahůdky mezi které patří i vlastní výroba zmrzliny. Ta se připravuje denně čerstvá a je hotová za 15 minut. Zákazníci si ji můžou sníst jak tady, tak si ji můžou odnést v termo krabičce domů nebo do kanceláře.
Vyrábí se zde 25 druhu zmrzlin a každý den tady najdete jinou nabídku 6 zmrzlin. Všechny ovocné příchutě jsou sorbety, a tedy jsou bez laktózové. Dnes můžete také ochutnat sorbety – moruše, mango, jahoda zmrzliny – studentská pečeť, vanilka, pistácie.
„Pozvala jsem také například Zdeňka Mahdala a Jana Čenského. Oba ale zahajují festival ve Zlíně. Felix Slováček musel odjet hrát na pohřeb kamarádovi z tenisu a Michal David odletěl pracovně na Tenerife. Bohužel na poslední chvíli se omluvil i Jaroslav Sapík, kterého čeká v nemocnici náročnější zákrok,“ dodala organizátorka akce. Dát dohromady takovou plejádu lidí není jednoduché. Spolupracuji s lidmi, řekla bych, první kategorie, a to jsou osobnosti časově vytížené. Pro mě to byl krásný zážitek a já jim všem děkuji, že dorazily. Obecní dům je skvost sám o sobě a gastronomie je zde jedinečná. Máme být nač hrdí,“ dodává Hájková.
Takže neváhejte a vyrazte ochutnat tuto novinku do Obecního domu.
Kavárna obecní dům | Vítejte (kavarnaobecnidum.cz)
Foto: Pavel Gwužd, Jaroslav Hauer a Obecní dům