Nové hvězdy MICHELIN pro Chorvatsko

Chorvatsko se v současnosti může pochlubit jednou restaurací se dvěma hvězdičkami MICHELIN a deseti restauracemi s jednou prestižní hvězdičkou MICHELIN, nejvýznamnější a nejznámější gastronomickou značkou na světě. Tato skvělá zpráva přichází po oznámení nejnovějšího výběru MICHELIN pro Chorvatsko dne 26.06.2024.

Nové hvězdy MICHELIN pro Chorvatsko

Na seznamu vybraných restaurací jsou restaurace Agli Agmici z Rovinje, která má od ohlášení dvě hvězdičky, a restaurace Dubravkin put ze Záhřebu, která získala jednu hvězdičku. Své hvězdičky si úspěšně udržely restaurace Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovník), Monte (Rovinj), Noel (Záhřeb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) a Korak (Jastrebarsko).

„Nový průvodce MICHELIN je potvrzením výjimečnosti chorvatské gastronomie, která je díky kreativitě a vášni chorvatských šéfkuchařů uznávána po celém světě, což potvrzuje i nejnovější rozhodnutí Světové organizace cestovního ruchu, která jmenovala našeho šéfkuchaře Rudiho Stefana světovým ambasadorem gastronomické turistiky. Rozmanitost nabídky, místní a autentické suroviny a bohatství chorvatské kuchyně jsou dalšími důvody příjezdu mnoha turistů a rozvoj eno-gastronomické turistiky se odráží i v naší strategii. Gratuluji všem, kteří byli letos zařazeni do tohoto celosvětově významného gastronomického průvodce, a doufám, že každý rok v něm najde své místo stále více našich restaurací,“ řekl Tonči Glavina, ministr cestovního ruchu a sportu.

Nové hvězdy MICHELIN pro Chorvatsko

Pokud jde o značku MICHELIN Green Star, úspěšně si ji udržely restaurace Zinfandel’s (Záhřeb), Konoba Mate (Korčula) a Korak (Jastrebarsko). Je třeba připomenout, že tato značka se uděluje restauracím, které se věnují zejména gastronomii založené na udržitelnosti a šetrnosti k životnímu prostředí.

„Chorvatsko je nyní velmi dobře známé jako kvalitní a atraktivní destinace a hvězdy MICHELIN potvrzují vynikající kvalitu chorvatské gastronomie a dovednosti našich kuchařů, kteří svou prací a úsilím přispívají ke spokojenosti našich hostů. Jako destinace chceme i nadále vynikat a tento výběr MICHELIN dokazuje, že se máme čím chlubit, což významně přispívá k propagaci naší země jako kvalitní a prestižní gastronomické destinace. Skutečnost, že dnes má Chorvatsko celkem 93 restaurací, které nesou některou z michelinských značek, budeme jistě moci využít při další propagaci, a to jak gastronomie jako produktu, tak Chorvatska jako destinace,“ uvedl Kristjan Staničić, ředitel Chorvatského turistického sdružení a hlavní národní partner MICHELIN. Ředitel Staničić rovněž zaslal upřímné blahopřání všem vítězům a vybraným restauracím.

Kromě výše uvedených značek zařadil MICHELIN na seznam Bib Gourmand také restauraci Fakin z Legradu. V současné době má Chorvatsko celkem 11 restaurací s touto značkou MICHELIN, která se uděluje restauracím, které nabízejí kvalitní menu za přijatelné ceny.

Ocenění jsou výsledkem tajných kontrol těchto restaurací a kompletní seznam restaurací oceněných značkou MICHELIN  najdete na tomto odkazu.

Náš tip: FlixBus do všech měst (a i jinam v Chorvatsku) každodenně zajíždí. Stačí si najít nejvhodnější spojení na flixbus.cz. Cestováním nočním autobusem lze ušetřit až dva dny dovolené.

Více informací na: https://croatia.hr/cs-CZ  

Napsat komentář