Festival minipivovarů na Pražském hradě již po dvanácté

V pátek 7. června a v sobotu 8. června proběhne již 12. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, který pořádá Českomoravský svaz minipivovarů (ČMSMP).  Festivalu se bude letos účastnit 50 českých a moravských pivovarů a tři zahraniční pivovary, v nichž působí čeští sládci.

„Za dobu pořádání Festivalu minipivovarů na Pražském hradě prošla komunita minipivovarů značnou proměnou. Když akce začínala, byla nás jenom stovka a minipivovary byly v české krajině raritní vzácností. Dnes je nás pětkrát tolik a kdybychom nemuseli překonávat covidové peripetie, mohlo nás být ještě více. Co ale zůstalo, je poctivá práce a kvalita nabízených piv,“ říká ředitel Festivalu minipivovarů na Pražském hradě Jan Šuráň a dodává: „Minipivovary vnášejí na český pivní trh pestrost, inovace a nové pivní styly a jsou častým lákadlem turistického ruchu.“

Českomoravský svaz minipivovarů, který akci pořádá, má po valné hromadě, která proběhla 22. března letošního roku, 164 členů. Na konci roku 2023 bylo zaevidováno v České republice 508 minipivovarů, což je v saldu pouze o 1 pivovar více než v roce předchozím. Je tedy zřejmé, že se v oboru projevily zhoršující se podnikatelské podmínky v gastro sektoru, zejména v menších městech a na vesnicích.

Výstav minipivovarů v loňském roce v kategorii do 10 tis. hl činil téměř 418 tis. hl. Převažující kategorií stupňovitosti je 11 %. Zajímavostí je klesající obliba vícestupňových piv a zároveň neuvěřitelný nárůst nízkostupňových speciálů. Minipivovary nabízejí vařená, nikoliv ředěná, nízkostupňová piva vysoké kvality.

„Je to naše jasná odpověď na společenskou zodpovědnost na snižování konzumace alkoholu a důkaz, že samoregulace a osvěta funguje lépe než represe, navíc ke spokojenosti všech,“ říká prezident ČMSMP Michal Voldřich a doplňuje: „ČMSMP se v letošním roce stal zakládajícím členem Independent Brewers of Europe, což je právě společenství evropských malých nezávislých pivovarů, jenž si vzalo za cíl zachovat původní pivní kulturu ve svých regionech. ČMSMP se mimo jiné stará i o průběžné vzdělávání sládků a majitelů pivovarů a zajištění stabilnějších podnikatelských podmínek pro svůj obor.“

Ochutnat přes 100 druhů kvalitních piv 33 různých stylů z celé České republiky budou mít možnost návštěvníci na Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. Celkově se zde zdarma vyčepuje přes 5 000 litrů piva, což představuje na 66 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak připadne 30 degustačních dávek. Pro milovníky piva je akce jedinečnou příležitostí nahlédnout do stále pestřejšího světa malých výrobců piva. Navíc budou na Festivalu přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří podají návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace o svých pivech.

Vstupenky jsou k dispozici online ZDE, na každý den jich je připraveno 1200 a část z nich se bude prodávat i přímo na místě. Počet návštěvníků je limitován místem a bezpečností Pražského hradu. Cena vstupenky zahrnuje katalog pivovarů, degustační sklenici a neomezenou degustaci. Festival se bude konat v překrásných prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem, v pátek 7. června od 14 – 20 hodin a v sobotu 8. června od 12 – 20 hodin.

„Minipivovary a jejich craft beer bezesporu přispěly k rozšíření a zkvalitnění pivního trhu i v tak pivně tradiční zemi, jakou je Česká republika. Stali jsme se nepřehlédnutelnou součástí české pivní scény. S tím ovšem přichází i velká zodpovědnost za kvalitu. Náročnost a kritičnost pivních fanoušků roste, a i novinka na trhu musí být vysoce kvalitní a odpovídat standardům daného typu,“ doplňuje Jan Šuráň.

www.minipivo.cz

Napsat komentář