Letošní Cirk-UFF přinese lahůdky ze světa i oslavu patnácti let Cirku La Putyka

V podkrkonošském Trutnově se blíží už čtrnáctý ročník novocirkusového festivalu Cirk-UFF. Ten si za dobu své existence získal respekt v Česku i v zahraničí. Třeba v roce 2014 vybíral prestižní časopis The Economist pro svou ročenku jednu událost v každé zemi, kterou v daném roce sledovat. A pro Česko vybral právě Cirk-UFF. A i letošní ročník bude něčím speciální. Přední soubory z Austrálie, Maďarska a Izraele, oslava patnácti let Cirku La Putyka a setkání s CZirkidz, školou pro ty, kteří se chtějí učit od těch nejlepších na světě a stát se „world class“ akrobaty a performery.

LETOŠNÍ CIRK-UFF? LAHŮDKY ZE SVĚTA I OSLAV PATNÁCTI LET CIRKU LA PUTYKA

Cirk-UFF se soustředí na spolupráci s Austrálií, jejíž novocirkusová scéna se během posledních let dostala na absolutní světovou špičku. I proto otevřeli v Trutnově školu CZirkidz, kde učí právě Australané. Projekt, který přímo navazuje na školu Cirkidz v Adelaide, je otevřen dětem a mládeži od čtyř do devatenácti let, ale po dohodě i starším zájemcům odkudkoli. „Zásadní věcí letošního ročníku bude souvislost právě s naší školou CZirkidz. Naši studenti si založili vlastní soubor s názvem CZirkidz Dance Company a připravují pod australsko-českým režijním vedením představení Heart. Na tom budou moci lidé vidět, co je možno naučit se pod tímto skvělým vedením za jeden semestr. A další zásadní věc, spolu se South Australian Circus Centre připravujeme koprodukčně představení The Veil. Jeho režisérem je Joshua Hoare, umělecký ředitel zmíněného centra, školy Cirkidz Adelaide produkující ty nejlepší akrobaty a zároveň supervizor naší školy CZirkidz. Vystoupí v ní ti nejlepší australští akrobaté a čeští muzikanti a zpěváci,“ nastínil ředitel Cirk-UFFu Libor Kasík.

Slavíme 15 narozeniny Cirku La Putyka
Vedle mnoha dalších programových lahůdek budou na Cirk-UFFu slavit i patnácté výročí dlouhodobého partnera, Cirku La Putyka. „Ano, Putykáři jsou tady vlastně od začátku, proběhlo tu i několik jejich premiér, Uffo bylo vlastně nějakou dobu před otevřením Jatek78 i jakousi jejich domovskou scénou. Takže musíme, ale hlavně chceme jejich výročí oslavit, a to představením La Putyka venku, zdarma pro všechny, a taky show Runners. Navíc nejsou teď ohledně prostoru Jatka78 v lehké situaci, proto bych chtěl vzkázat představitelům města Prahy, ať se k tomuto problému postaví čelem. Je to nejen pro soubor, ale pro celou českou kulturu opravdu důležitá věc,“ řekl Libor Kasík.

Pozvánka od principála
Cirk-UFF vypukne ve středu 29. května, potrvá do neděle 2. června, vstupenky jsou k mání online na ZDE

„Všechny bych chtěl srdečně pozvat, bude to zážitek. Navíc cesta k nám se zkracuje, z D11 už je to nějakých 20 kilometrů. Návštěvu Cirk-UFFu doporučuji propojit s výletem do našich krásných hor, podle mě nejkrásnější údolí Krkonoš, tedy Pec pod Sněžkou, je z Trutnova coby kamenem,“ uzavřel Kasík.

Zdroj a foto: Cirk-UFF 

Napsat komentář