Reklama
Fotografie pro všechny smysly |
![]() |
![]() |
![]() |
Úterý, 01 Únor 2022 21:00 |
Nádherný dortík, úchvatný mix barevných salátů anebo návštěva v exkluzivní restauraci, chcete se pochlubit na Facebooku, anebo dokonce udělat z vlastní tvorby výtvarné dílo. Focení jídla je těžká disciplína, něco doženete výtvarným cítěním a někde budete potřebovat pomoc techniky. Profesionální fotograf Michal Tvrdík z Akademie focení Canonu sepsal pár tipů, jak pozvednout snímek klasického sacheru na umělecký kousek. Foodstyling Hrejte si s barvami – jedna výrazná bude stačit. Nevděčná je česká klasika, ale dá se jí pomoci. Svíčková je na fotce nejhezčí s terčíkem z brusinek, guláš zase s detailem z bylinek. A pokud nechcete zdůraznit veliké porce, foťte spíš drobné porce na velkém talíři. A poslední trik: vršte porci do výšky a nikdy nejděte za okraj talíře.
Drobky pryč! Čistý stůl i talíř je základ. Mistři foodstylingu přísahají na osvědčený trik: promíchejte jeden díl vody a jeden díl bílého octa, nastříkejte na talíř, poté otřete čistou utěrkou a vyleštěte. Ale pozor na blízké lesklé plochy – abyste neměli na fotce neměli i selfíčko na myčce nebo troubě.
Bílé talíře jsou v restauracích nejoblíbenější, bohužel na fotkách vypadají často fádně. Položte na ně příbor, ubrousek, posypte kořením. Určitě použijte korekci expozice, aby nádobí nechytlo šedý odstín. Abyste docílili nejlepších barev, nastavte si ideální vyvážení bílé – buď se spolehněte na automatiku, nebo zvolte konkrétní přednastavení dle teploty okolního světla. Vyšší modely umějí i ruční nastavení v Kelvinech. A když máte k dispozici ukládání do formátu RAW, zvolte RAW. Pak totiž barvy můžete přesně doladit v počítači na velkém monitoru.
Focení jídla sice není stres jako reportáž a nemusíte vystihnout ten nejlepší úhel jako u portrétu, ale přesto čas hraje roli. Horké jídlo vám zamlží objektiv, zmrzlina rychle taje, šlehačka postupně padá. V časopisech se spousta jídla fotí, až když jsou studená, kvůli barvám někde dokonce nejsou ani úplně hotová. Třeba pečené kuře vypadá nejlépe, když je upečené jen napůl a kůžička je opálená pistolí. To skutečně opečené je totiž scvrklé a maso se odtáhne od kostí. Ale klid, tak daleko to dojít nemusí, nefotíme přece na billboard.
Při focení jídla rozhodně využijete manuální nebo poloautomatický režim, pomůže, když si můžete hrát s clonou. Nastavte si proto fotoaparát na režim s prioritou clony (u Canonu AV) a nastavte co nejnižší číslo. Ostřete na nejzajímavější prvek jídla, díky malé hloubce ostrosti nebudou rušit ani objekty v okolí nebo za výlohou. Na výsledné fotce uvidíte nejvýrazněji právě dortík nebo malbu na kávě. Nefoťte moc zblízka, jídlo v širokém úhlu nevypadá dobře, udělejte krok nebo dva a „přitáhněte“ si ho. Právě tohle čarování odlišuje krásné fotky od těch obyčejných.
Pokud to jen trochu jde, foťte na přirozeném světle, venku před kavárnou nebo restaurací, koláč v létě na zahradě. Pokud to nejde a pokud na vás nikdo nebude zahlížet, pak si s sebou noste buď odraznou desku, anebo aspoň kus alobalu. Když už budete muset použít blesk, použijte odraz o strop nebo alespoň softbox pro měkké stíny.
Jsou jídla, která nejlépe odprezentujete ve dvou rozměrech – pizza, koláč i latte art vypadají krásně při pohledu shora. Ale pokud chcete ukázat vrstvy v hamburgeru nebo lasagních, rozhodně foťte ze strany. Na focení shůry je vhodné pořídit malý stativ – buď tripod nebo gorilu s tvarovatelnými rameny. Pak můžete fotit na delší expozici – a ani vám nebude vadit nedostatek světla v restauraci.
Mobil máte po kapsách a vždy po ruce, ale ty nejkrásnější fotky uděláte se skutečným fotoaparátem. A nebojte se, budou lepší i s automatickým režimem. „Výhodou zrcadlovek i bezzrcadlovek jsou větší snímače, které zajistí kvalitnější snímky i za horšího osvětlení. Se slušným objektivem budete mít na fotkách mnohem více drobných detailů.“I s nejlevnějším „tělem“ a „pevnou padesátkou“, dohromady za cca 13 000 Kč uděláte skvělé fotografie. „Díky větší optice jste schopni docílit rozostřeného pozadí přirozeně optickou cestou – žádné softwarově nedokonale rozostřené pozadí např. mezi pramínky vlasů.“
Ty nejlepší fotky vznikají z akce – zkuste poprosit kolegu, aby podržel lžičku, (naoko) krájel maso nebo naléval polévku. Lidský element ve fotce vtáhne diváka do děje, a i obyčejný vývar získá jiný náboj.
|
Aktualizováno Čtvrtek, 03 Únor 2022 21:48 |