Novinky

Obchodní centrum Park Hostivař prochází od tohoto roku velkou rekonstrukcí, jejímž cílem je vytvoření moderního, svěžího a přesto stále rodinného prostředí, kam se zákazníci budou rádi vracet. Součástí této proměny je také otvíraní nových obchodů a služeb, které rozšíří nabídku tohoto obchodního centra. Pro tuto sezónu naleznou nově zákazníci ve 2. patře naproti eskalátorům saunový svět Saunia se 4 druhy saun, parní lázní a ochlazovacím bazénkem.

Nejčastější mýty a pověry o mléce a mléčných výrocích PDF Tisk Email
Pondělí, 06 Srpen 2018 07:01

alt

Říká se, že mléko je člověku nejvlastnější potravina – vždyť je to přece pokrm miminek. Mléčné výrobky jsou rozhodně jedněmi z nejkvalitnějších a přitom nejlevnějších zdrojů živočišných bílkovin. Přesto o něm kolují různé mýty.

 

Odtučněné mléko nemá žádné vitamíny a vápník

Odtučněné mléko se od více tučného mléka liší pouze v obsahu tuku. Obsah bílkovin i minerálních látek je stejný. Odtučněné mléko má pouze mírně nižší obsah vitamínů rozpustných v tucích, ale při běžné stravě jsou tyto nedostatky hravě vyrovnány.

Trvanlivé mléko obsahuje konzervační látky (éčka) a nemá žádné vitamíny

Tepelné ošetření mléka je jedním ze základních kroků k dosažení zdravotní nezávadnosti a údržnosti mléka. Konkrétně u výroby trvanlivého mléka se používá sterilace při teplotách vyšších než 100°C. Sterilace deaktivuje všechny přítomné mikroorganismy a většinu enzymů. Vysoká teplota nemá na mléko velký vliv, mírně se mění chuť a barva mléka, ale ztráty vitamínů a minerálních látek nepřesahují 10 %.

Mléčné výrobky 7 1

Nejlepší je čerstvé mléko přímo "od krávy"

Po chuťové stránce může být syrové mléko atraktivnější, což je především dáno vysokým obsahem tuku. Syrové mléko bez tepelné úpravy ale není určeno k přímé konzumaci, jelikož je tu velké riziko mikrobiální kontaminace.

Mléčné výrobky 6

Mléko zahleňuje, proto je dobré jej vyloučit ze stravy

Tato tvrzení jsou často publikována, ale pravda to není. Po požití mléka vzniká v ústech a hltanu pouze jemný povlak, který může být subjektivně vnímán jako hlen. Jenže povlak je tvořen mléčným tukem. Tento mýtus je založený na tvrzeních popisovaných v knihách o alternativní medicíně. Čínská medicína věří, že při onemocnění dýchacích cest je nutné vyloučit ze stravy "hlenutvorné" potraviny, tedy zejména mléko a mléčné výrobky. V minulosti byla provedena řada studií, které se snažily potvrdit vliv mléka a mléčných výrobků na zvýšenou tvorbu hlenu. V žádné z nich se však tento efekt neprokázal a to ani u dětí trpících astmatem. Vždyť již naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko s Vincentkou pro lepší odkašlávání.

Mléčné výrobky 8 1

Více informací na www.mlecnavlna.cz

Aktualizováno Úterý, 07 Srpen 2018 07:10
 

Reklama

Banner