Reklama
Podzim na talíři. Připravte si luxusní podzimní menu na víkend |
![]() |
![]() |
![]() |
Středa, 09 Listopad 2022 09:54 |
Listopad je v plném proudu a pestrý podzim září za okny v celé své kráse. Popusťte uzdu fantazii a promítněte jeho nádherné barvy i do svého menu. Vsaďte na báječné recepty, které lze snadno přichystat i z českých surovin. Dejte šanci plodům, které máme jednoduše po ruce, ukázat, co všechno umí. Uvidíte, že kombinace, s kterými lze čarovat, vás ohromí! Dýňová polévka s čerstvým kravským sýrem a špenátem ![]() 1 menší dýně zbavená jádřince 1 l drůbežího vývaru 1 střední cibule 1 stroužek česneku 2 hrsti špenátu 1 polévková lžíce másla 2 polévkové lžíce přepuštěného másla 0,3 l čerstvé smetany 20 g čerstvého kravského sýru kváskový chléb sůl cukr Cibuli zpěníme na lžíci másla, přidáme pokrájený česnek a zarestujeme. Poté zalijeme vývarem a necháme projít varem. Vložíme na kostky nakrájenou a oloupanou dýni. Vaříme do změknutí. Směs osolíme, přisladíme a přilijeme smetanu. Necháme projít varem a svaříme na potřebnou konzistenci, posléze rozmixujeme v blenderu do hladka. Čerstvý kravský sýr rozdrobíme na menší kousky. Čerstvý špenát krátce prohodíme s přepuštěným máslem v nahřáté pánvi. Siven s marinovanou zeleninou a koprovou pěnou ![]() 200 g filetů ze sivena 1,5 litru drůbežího vývaru 1 polévková lžíce přepuštěného másla 0,5 litru smetany hrst čerstvého kopru 8 menších růžiček z květáku 1 menší cuketa 2 střední cibule 0,3 litru vinného octa 1 l vody cukr sůl Filety ze sivena osušíme kuchyňskou utěrkou a osolíme. Do pánve dáme přepuštěné máslo a opékáme na něm sivena kůží dolu přibližně dvě minuty. Do druhého rendlíku nalijeme vodu s octem v poměru 3:1, přidáme sůl, cukr a dáme vařit. Květák rozebereme na malé růžičky, cuketu a cibuli nakrájíme na přibližně stejně velké kostky. Zalijeme horkým připraveným lákem a necháme marinovat. Dále si v hrnci svaříme drůbeží vývar na zhruba na polovinu a přidáme do něj čerstvou smetanu. Vše společně povaříme a přelijeme do blenderu. Přidáme ještě čerstvý kopr a mixujeme do hladka. Rozmixovanou tekutinu přelijeme do láhve na šlehačku. Scedíme si připravenou a namarinovanou zeleninu. Sivena i zeleninu dáme do hlubokého talíře a překryjeme koprovou pěnou. Kompresovaný vepřový bok na víně s řepou a švestkami ![]() 1 kg vepřového boku bez kosti 1,5 l drůbežího vývaru 1 l bílého vína 2 malé mrkve ½ malého celeru 2 petržele 2 střední řepy 4 ks švestek 2 střední cibule 2 stroužky česneku 0,3 l červeného vína 1 polévková lžíce vinného octa sůl, pepř, cukr Do pekáče dáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a bílé víno. Vše překryjeme osoleným vepřovým bokem. Přiklopené pečeme v troubě na 80 stupňů 12 hodin. Bok poté přendáme do jiné nádoby a zatížíme(kompresujeme). Uložíme do chladu přibližně na dalších 12 hodin. Poté bok krájíme na stejně velké obdélníky a opečeme na pánvi. Vývar s červeným vínem svaříme na pětinu svého objemu. Přidáme na kostky nakrájenou, upečenou červenou řepu, sváříme na konzistenci omáčky, a nakonec zjemníme máslem (můžeme přidat cukr i ocet). Švestky zbavíme pecek a na závěr jen zlehka dáme prohřát do omáčky s řepou. Recepty vznikly ve spolupráci s šéfkuchařem Lukášem Nevyjelem u restaurace Nota Bene. |
Aktualizováno Čtvrtek, 10 Listopad 2022 10:44 |