Novinky

Lidské tělo je stroj, který pracuje bez přestávek, ať už bdíme, či spíme. Naše zdraví je potom bezpochyby to nejcennější, co v životě máme. Abychom si mohli život užívat naplno, musíme mít zdraví ve své režii a rozhodně ho neodkládat na „až pak“. Mít zdraví pod kontrolou a cítit se fit je teď ještě jednodušší.
Vsaďte na chutě první republiky v pražské restauraci Tiskárna PDF Tisk Email
Neděle, 25 Listopad 2018 13:13

jarvis_5bd9ba77498e3216c835c0d1.jpeg

Jenom rok stačil k tomu, aby se z Tiskárny stala jedna z nejlepších restaurací zaměřených na naši prvorepublikovou kuchyni. A možná že vůbec nejlepší. Důvodů je několik. Kromě výborného piva, příjemné atmosféry a ideální lokace v pražské Jindřišské ulici je to především skvělé umění zkušeného šéfkuchaře Davida Kaliny, jenž se netají velkým obdivem ke gastronomické tradici první republiky.

 

Jednou z podzimních novinek na menu je kombinace pečené morkové kosti s parmazánovou drobenkou a uzeným hovězím jazykem s nakládanou šalotkou, ke kterým podávají nasucho opečené topinky. Vždyť právě pečený morek namazaný na topinku patřil k oblíbeným specialitám první republiky a servírovaly ho i ty nejlepší restaurace.

alt

Šéfkuchař David Kalina vlastní sbírku několika desítek starých kuchařských knih z přelomu 19. a 20. století, z nichž v Tiskárně uvařil a vyzkoušel asi stovku autentických pokrmů. Tak velkou zkušenost s kuchyní této doby nemá žádný jiný podnik v metropoli. Při pročítání kuchařek ho překvapila obrovská škála tehdy používaných surovin, protože kuchaři měli běžně k dispozici ančovičky, parmazán či lanýže.

jarvis_5bd9ba77498e3216c835c0d5.jpeg

Na novém menu se objeví salpicon royale z telecího masa a brzlíku, připravený s madeirským vínem a parmazánem, který David Kalina objevil v téměř zapomenuté knize Suďte, až okusíte od Boženy Mašínové či výtečný filet ze sumce s vinnou omáčkou a pečenými zámeckými brambory z České kuchařky, jež vyšla už na počátku minulého století. Další novinkou budou křehká hovězí líčka podávaná se slaninovou kapustou a pastinákovým pyré. A nesmíme zapomenout ani na mimořádně povedený dezert v podobě fantastického hruškového koláče.

Restaurace Tiskárna si zakládá také na precizním výběru špičkových českých vín, která doporučuje k jednotlivým chodům. K morkové kosti sommelier vybral povedený mělnický Riesling, k sumci páruje zase Chardonnay z Lednice, připravené v burgundském stylu, a k hovězím líčkům doporučuje velmi krásné Zweigeltrebe od Mádla.

alt

Všechna jídla, která jsme ochutnali, působila moderně, byla chuťově vyvážená a jejich provedení čístečně vyvracelo zažitý názor o těžké české kuchyni. Jídla jsou připravena vynikajicím způsobem, z kvalitních surovin a servírována opravdu stylově na tradičním inventáři z karlovarské porcelánky. Tiskárně se podařilo zajímavým způsobem oprášit ducha Staré Prahy a první republiky.

Letošní oslavy 100. výročí vzniku republiky můžete završit návštěvou pražské restaurace Tiskárna.

alt

Restaurace Tiskárna se nachází v objektu, který je součástí historického areálu Státní tiskárny cenin. Tyto prostory dříve sloužily například pro skladování bankovního papíru. Bankovky se zde začaly tisknout za první republiky v roce 1928. Restaurace Tiskárna je stejně jako její „prvorozená sestra“ restaurace Mincovna zaměřena především na domácí klientelu, o tom svědčí i fronty na polední menu, kde jinde to v Praze vidíme? I proto doporučujeme rezervaci. Restaurace je otevřená každý den od 11 do 24 hodin.

alt

www.restauracetiskarna.cz

Aktualizováno Neděle, 25 Listopad 2018 14:09
 

Reklama

Banner