Novinky

Současná izolace může mít i jiný nádech, než se uzavřít sám doma. Povinné můžete spojit s užitečným, protože kdo touží po zregenerování a relaxaci nemá sice k dispozici wellness centra, ale lázně pod dohledem lékařů stále fungují!

Svatomartinské rohlíčky neboli vandrovnice a Šneci kynutého těsta, jako součást krajových tradic PDF Tisk Email
Úterý, 25 Říjen 2022 09:50

alt

Pokrmy, které připravujeme pro určitá období roku mají svoje historické kořeny a tradice. Existuje dokonce celá kniha o dějinách chutí. V·ní se autor snaží vypátrat například proč Evropané, jejichž kuchyně široce používala koření od dob Římské říše, s·příchodem 19.století zcela tuto svou zálibu v·koření opustila. Homér zase popisuje podrobně nejenom svou dobu, ale široce píše o jídle.

Jídlo a·pití pro něho nejsou pouhou nutností, poživatinou, která jen udržuje při životě a navrací sílu. Podle Homéra je jídlo zdrojem radosti a potěšení, a tvoří základy života komunity. Každá rodina, krajová oblast si uchovává své tradice. Ty jsou často spojeny i s·tradičními pokrmy. Do přípravy jídel se otiskují i·historické události, míchají se zvyky, které přinášejí jiné kultury v·průběhu migrace národů po Evropě. Některé tradice naopak zakořenily a zná je každý. Na svatého Martina se v·Čechách stala populární Svatomartinská husa. Požádají se Svatomartinské hody. Málokdo už ale zná Svatomartinské rohlíčky (vandrovnice). Ty se připravovali právě na svátek svatého Martina, kdy se uzavíral hospodářský rok a hospodáři je pekli a rozdávali čeládce na cestu tak zvaný vandr.· A protože Mlékárna Valašské Meziříčí leží v·kraji s·bohatými tradicemi, připomíná některé zapomenuté zvyky, které souvisí s·chodem a rituály v·kraji. Navíc připomenutí je to velice dobré a sladké. Jedná se o Svatomartinské rohlíčky a Šneky z·kynutého těsta, pro jejichž výrobu potřebujeme mléčné výrobky.· Tradici připomíná mlékárna nejenom v·podobě tipů na sváteční stůl, ale i tradičním pojetím výroby svých výrobků, které díky tomu chutnají, jako v·dobách našich babiček.

„Podzimní, zkracující se dny a prodlužující večery nás historicky více udržují doma. Více se přemítalo o tom, co jsme prožili a co udělat, abychom se po slunovratu stali lepším člověkem, abychom se na Nový rok zrodili jako nový člověk. Jednalo se o dobu, kdy se naši předci obávali temnoty, a tak zapalovali ohně, které my nahrazujeme svíčkami v našich domovech. Udržovali i celou řadu zvyků, jak navrátit dobu, kdy dny budou opět zality sluncem,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Rovněž jídelníček kopíroval tyto tradice. Lišil se přitom jak v řadě krajů, tak rodin. Některá tradiční jídla přetrvala a stala se oblíbená. Lidé si svůj sváteční stůl bez nich neumí představit. Tato doba je typická také tím, že v rodinách se pomalu přemýšlí o době adventu a výběru pochutin, bez kterých se naše stoly neobejdou. Lidé jsou ale i zvídaví a často mezi svá oblíbená a tradiční jídla zařadí něco nového. Dovolte nám, inspirovat Vás. Svatomartinské rohlíčky se přitom nemusí připravovat pouze na svatého Martina, mohou se stát i součástí sváteční vánoční tabule, podobně jako Šneci z kynutého těsta,“ dodává Zuzana Pavelková.

Svatomartinské rohlíčky z kefíru a ořechovou náplní

Svátky svatého Martina jsou ve znamení dobrého jídla. Proto i my přinášíme recept na skvělé svatomartinské rohlíčky z kefírového mléka s ořechovou náplní.

Doba přípravy: 100 minut

alt

Ingredience: na dva plechy Svatomartinských rohlíčků

  • pšeničný kvásek 350 g
  • Čerstvé mléko z Valašska 150 ml
  • Kefírové mléko nízkotučné 60 g
  • Cukr krupice 100 g
  • vanilkový cukr lžíce
  • citronová kúra
  • hladká mouka 250 g
  • polohrubá mouka 250 g
  • sůl malá lžička
  • žloutky z větších vajec 2 ks
  • olej 40 g
  • sádlo 30 g
  • studené máslo 30 g

Na oříškovou náplň

  • vlašské ořechy 250 g
  • cukr moučka 100 g
  • Čerstvé mléko z Valašska 80 ml
  • tuzemský rum 4 lžíce
  • skořice špetka

Příprava:

Z kvásku, mléka s kefírem, cukru, žloutků, mouky se solí a oleje uhněteme těsto, kdy na konci hnětení zapracujeme sádlo a máslo. Těsto musí být vláčné a nesmí lepit. Těsto necháme kynout v teple 2 až 3 hodiny a občas ho přeložíme. Potom těsto přendáme do krabičky, potřeme jej olejem a uložíme do lednice přes noc. Vykynuté těsto (po 12-20 hodinách v lednici) rozdělíme na 24 kousků, každý kousek ještě přeložíme, vyválíme do kuličky a necháme asi 30 minut odpočívat. Mezitím si uděláme ořechovou náplň. Namleté ořechy v rendlíku smícháme s cukrem či medem, mlékem, rumem a skořicí a jen pár minut za stálého míchání povaříme. Necháme náplň vychladnout, čímž se ještě zpevní. Každou kuličku těsta rukou roztáhneme, vyválíme do trojúhelníku, na širší část dáme poměrnou část náplně a zarolujeme ke středu k tenké části. Rukama ještě zahneme a zpevníme konce, aby náplň nevytékala. Vytvarované rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem (dávka je na dva plechy) a necháme vykynout. Kynutí pod igelitovým pytlem, trvá 3 až 4 hodiny, podle teploty v místnosti. Dobře vykynuté rohlíky potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a ozdobíme celým mákem. Pečeme na 190 °C asi 35 minut. 

Sladcí šneci z kynutého těsta se skořicí

Sladké šneky z kynutého těsta se skořicí všichni známe a všichni milujeme.  V tomto těstě je navíc jogurt, který dělá těsto extra vláčným.  Věříme, že vás tento recept bude bavit a hlavně, že vám bude chutnat. Hodí se skvěle na snídani, svačinu nebo jen tak na chuť.

Doba přípravy: 120 minut

alt

Ingredience: 

  • 400 g hladké mouky
  • 100 ml Čerstvého mléka z Valašska
  • 100 ml Bílého jogurtu z Valašska
  • 50 ml oleje
  • 1 vejce
  • 10 g sušeného droždí
  • lžičku soli
  • 1 lžíci cukru krystal

Na náplň

  • 100 g másla
  • 2 polévkové lžíce cukr krupice
  • 2 čajové lžičky skořice

Postup:

Všechny suroviny na přípravu těsta dáme do misky. Vařečkou nebo robotem vytvoříme těsto. Zpracované těsto necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto přeložíme z misky na pracovní desku, pokud těsto lepí, pomůžeme si moukou a rozválíme těsto na obdélník. Rádýlkem nebo nožem rozřízneme těsto na proužky, které potřeme směsí másla, cukru a skořice. Proužek srolujeme do šneka. Srolované šneky přeložíme na papírem vyložený plech, potřeme žloutkem a dáme péct do trouby. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200°C dozlatova. Tip: Náplň můžete obměnit s kousky čokolády, rozinkami nebo oříšky dle vašich chutí.

www.mlekarna-valmez.cz

Aktualizováno Sobota, 29 Říjen 2022 17:54
 

Reklama

Banner