Novinky

Léto se kvapnými kroky blíží a mnoho z nás řeší stejný problém jako loni: Jak zařídit, abychom se v letním oblečení pro slunečné dny vyjímali co nejlépe? Postava často dostává v zimních měsících zabrat, a proto vám Holmes Place připravil ucelený program, který vám pomůže dostat se včas do ideální formy a kondice.

Podzimní strava pro dobrou náladu PDF Tisk Email
Úterý, 18 Říjen 2022 05:39

61bb26af625e4obrazek.png

S přechodem léta do podzimu, kdy se začne pozvolna prodlužovat noc a rána jsou chladná, zpomaluje se přirozeně i naše fungování. Abychom udrželi výkonnost a podzim si užili bez únavy a v dobré náladě, můžeme si pomoci vhodným jídelníčkem, který bude respektovat i sezónnost potravin.
Zapomeňte na saláty, teplá jídla zahřejí a jsou lépe stravitelná
Základem pro udržení výkonnosti v podzimním období je pravidelný spánkový režim okolo 7 hodin denně. Organizmus skvěle nastartují potraviny ostré chuti jako je zázvor nebo chilli, které se skvěle hodí do tepelně upravených, pečených i dušených jídel, vhodných právě v tomto období. Teplá jídla jsou pro tělo lépe stravitelná a pomáhají organismu rychleji se zahřát a udržet výkonnost.
V souladu s trendem dnešní doby zařaďte do jídelníčku sezónní potraviny. V obchodech najdete mnoho druhů zeleniny původem z Česka. Syrovou zeleninu vyměňte za kořenovou (mrkev, petržel, celer, křen, ředkev, červená řepa), brukvovitou zeleninu (květák, brokolice, růžičková kapusta, kapusta, zelí, romanesco) a do jídel přidávejte cibuli, česnek a pórek. „Kořenová zelenina skvěle chutná, obsahuje vhodné škroby a její příprava je snadná. Brukvovitá zelenina podpoří ochranu před volnými radikály a doplní vitamíny. Cibule, česnek a pórek podpoří imunitu a zaženou na podzim všudypřítomnou rýmu a kašel,“ doplňuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.
Luštěniny zkombinujte s kořenovou zeleninou
Další podstatnou složkou podzimního jídelníčku jsou luštěniny. Ve spojení s podzimem konkrétně fazole bílá a čočka zelená. Jídla z těchto luštěnin jsou uvařená rychle a v kombinaci s kořenovou zeleninou skvěle chutnají.
Z hlediska stravování jsou si podzimní a zimní období velmi blízké. Je vhodné klást důraz na kvalitní teplou stravu. Ideální součást teplých pokrmů jsou také kvalitní rýže. I zde je poměrně velká pestrost. Můžete zvolit aromatickou jasmínovou, velmi univerzální basmati nebo celozrnné rýže, které obsahují více minerálů a vitaminů jako např. basmati natural.

Recepty pro zahřátí a dobrou náladu

Čočkový mix se žampiony
4 porce
Ingredience
250 g čočky beluga Menu Gold
100 g quinoy červené Menu Gold
100 g rýže basmati natural Menu Gold
1 lžíce řepkového oleje
1 cibule
1 žlutá paprika
400 g hnědých žampionů
1 středně velká mrkev
zeleninový vývar
100 g hrášku
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce provensálského koření
1 lžička ghee
sůl
Postup
Rýži, quinou a čočku beluga propláchneme a uvaříme podle návodu na obalech do měkka. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou papriku, žampiony a očištěnou a nastrouhanou mrkev. Zalijeme trochou vývaru a cca 10 minut povaříme. Poté přimícháme uvařenou čočku beluga, hrášek a protlak, osolíme, okořeníme a povaříme dalších 5 minut. Na závěr přidáme ghee pro zjemnění chuti. Čočkový mix servírujeme s rýží a quinoou jako hlavní jídlo.
Menu Gold Beluga čočka 500g
Náš tip:
pro lehčí stravitelnost můžeme vyměnit žampiony za hlívu ústřičnou
Čočka berglinsen s tempehem
4 porce
Ingredience:
350 g čočky berglinsen Menu Gold
200 g kořenové zeleniny
350 g uzeného tempehu
2 stroužky česneku
Sůl
Pepř
Slunečnicový olej
Listová petrželka
Olivový olej
4 vejce
Postup:
Čočku berglinsen uvaříme podle návodu. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky a dáme pomalu restovat na rozehřátý slunečnicový olej. Poté přidáme tempeh, nakrájený česnek a opět zarestujeme. Zamícháme s čočkou a prohřejeme. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku a dvě lžíce olivového oleje. Podáváme se zastřeným vajíčkem, které jemně dosolíme a opepříme.

 

Grilovaný losos s čočkou berglinsen v drcených rajčatech

61bb26af625e4obrazek.png

 Foto: Menu Gold

Na 4 porce

Ingredience:

  • 200 g čočky berglinsen Menu Gold
  • 100 g cibule
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g petržele
  • stroužek česneku
  • sójová omáčka
  • 250 g drcených rajčat
  • olej
  • sůl, pepř
  • cukr krystal
  • 600 g filet z lososa
  • tymián

Postup:

Čočku berglinsen vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a uvaříme ji „na skus“. Na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme česnek nakrájený na plátky a zakápneme sójovou omáčkou. Necháme odpařit a vmícháme drcená rajčata. Do rajčatové směsi přidáme čočku, dochutíme solí, pepřem a cukrem a necháme odstát. Lososa nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme, potřeme olejem, ochutíme tymiánem a ogrilujeme. Podáváme teplé jako hlavní jídlo.

Luštěniny recepty seznam | Menu Gold


Aktualizováno Úterý, 18 Říjen 2022 06:24
 

Reklama

Banner