Novinky

Lázeňský areál Sanatorií Klimkovice se rozkládá v lesnaté krajině na úpatí Nízkého Jeseníku, v krásné přírodní scenérii s výhledem na panorama Beskyd. Vyhledáván je lázeňskými hosty především pro léčebné koupele ve zdejší unikátní jodobromové vodě, tzv.”solance”, která má všestranné léčivé účinky na lidský organismus. Napomáhá při léčbě pohybového ústrojí, nemocí neurologických i gynekologických, a příznivě též působí na cévní systém. Sanatoria slouží hostům od roku 1994 a svým moderním pojetím se zcela vymykají představě klasických lázní.

Zdravé zrno, co chutná po oříšcích PDF Tisk Email
Pátek, 27 Květen 2022 04:32

MENU_GOLD_Rajcatovy_bulgur_se_salatem_a_mozzarelou

Bulgur vezmou na milost i zarytí odpírači zdravé stravy. Byť se jedná o zrno, přesněji řečeno předvařenou, nalámanou celozrnnou pšenici, hravě dokáže nahradit rýži a navíc dodá pokrmům jemnou oříškovou chuť.

bulgur_500gBulgur vyniká vysokým obsahem vlákniny, díky které podporuje funkci střev a stálost imunity. Je lehce stravitelný a jako příloha se vyznačuje také významným množstvím bílkovin. Obsahuje vitamin A, hořčík, železo a fosfor. Ocení jej i ti, kteří počítají kalorie, jelikož má méně kalorií než třeba rýže nebo quinoa.

„Bulgur je podstatným článkem pestrého, vyváženého a dlouhodobě udržitelného stravovacího režimu. Ideální je jeho pravidelná konzumace v týdenním, dvoutýdenním nebo alespoň v třítýdenním cyklu,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.


Bulgur můžeme připravovat různými způsoby

Pokud hraje v přípravě bulguru hlavní roli čas, doporučujeme vařit bulgur ve vodě nebo zeleninovém vývaru v poměru 1:3, čas přípravy se bude pohybovat kolem 12-15 minut. Delší, ale šetrnější variantou přípravy, je bulgur 5 minut povařit a nechat cca 15-20 minut pod pokličkou dojít. Stačí použít 2 díly vody na 1 díl bulguru. Pro zachování maximálního množství živin můžeme bulgur zalít studenou vodou a nechat nabobtnat. Délka přípravy se protáhne na cca 1 hodinu.

Připravený bulgur lze použít jako samostatnou přílohu k masu, rybě, omáčce, v kombinaci s pečenou zeleninou nebo do studených i teplých salátů, do polévek, karbanátků, rizot či nasladko do kaší, nákypů a dezertů.

Recept MENU GOLD na zdravou snídani a bezmasý oběd

Medový bulgur s ovocem

Na 4 porce


MENU_GOLD_Medovy_bulgur_s_ovocem

Ingredience:

40 g bulguru Menu Gold

120 g ovocného koktejlu

60 g smetany ke šlehání

60 g zakysané smetany

60 g medu nebo javorového sirupu

Špetka soli

Postup:

Bulgur propláchneme a ve velmi mírně osolené vodě uvaříme. Necháme jej vychladnout. Vyšleháme smetanu a smícháme se zakysanou smetanou. Bulgur, smetanu a ovoce vložíme do misky a pokapeme medem nebo sirupem dle chuti.

Náš tip: ovocný koktejl můžeme nahradit sezónním ovocem.

Rajčatový bulgur se salátem a mozzarellou

Křehký listový salát s medovým dresingem, rajčatovým bulgurem a mozzarellou.

4 porce

MENU_GOLD_Rajcatovy_bulgur_se_salatem_a_mozzarelou

Ingredience:

200 g bulguru Menu Gold

60 g rajčatového protlaku

45 ml olivového oleje

340 g směsi listových salátů

80 g papriky

80 g cherry rajčat

80 g okurku

2 mozzarelly

Sůl, pepř

10 ml vinného octu

15 g medu, 2 lžičky hořčice


Postup:

Bulgur promícháme s trochou oleje a rajčatovým protlakem a vložíme do dvojnásobného množství vroucí vody. Krátce povaříme, zakryjeme poklicí a necháme 20 minut odstát. Poté promícháme a necháme vychladnout. Z oleje, vinného octu, medu a hořčice vymícháme dresing. Zeleninu nakrájíme, smícháme se salátem a zakápneme dresingem. Osolíme a opepříme podle chuti. Servírujeme s plátky mozzarelly a vychlazeným bulgurem.

Náš tip: můžeme ozdobit naklíčeným mungem.

Aktualizováno Pondělí, 30 Květen 2022 03:54
 

Reklama

Banner