Novinky


 

Jak zhubnout a jak si pevné a štíhlé tělo udržet – oblíbené konverzační téma žen a dívek. Stejnou otázku ovšem řeší i mnozí muži, jen o ní nemluví tak často a hlasitě. „Hubnutí se obecně spojuje spíše s ženami, ale 40 % klientů v našem Komplexním programu zdravého hubnutí jsou muži,“ potvrzuje  výživová poradkyně Monika Divišová.
Velikonoční mazanec s cukrem i bez PDF Tisk Email
Pátek, 26 Březen 2021 14:04

alt

Velikonoce patří k svátkům, jež mají nejdelší přípravné období vrcholící ve Svatém neboli Velkém týdnu. Toto období začíná Květnou nedělí, což je poslední den čtyřicetidenního půstu, graduje svatým třídenním, tedy Zeleným čtvrtkem, Velkým pátkem a Bílou sobotou a končí před slavností Vzkříšení. Období Velikonoc je spojeno s pečením tradičních i netradičních pochoutek. Mezi ty tradiční patří bezesporu mazanec. Zkuste i vy jeden z Velikonočních mazanců.

 

Velikonoční mazanec
Suroviny:
190 g celozrnné špaldové mouky
150 ml Čerstvého mléka z Mlékárny Valašské Meziříčí
50 ml Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 sáček sušeného nebo čerstvého droždí
3 žloutky
170 g ovesných vloček (jemně namletých)
50 g třtinového cukru
70 ml oleje (můžeme použít zdravější variantu např. kokosový olej)
1 lžička vanilkového extraktu
sušené ovoce dle chuti (nasekané meruňky, brusinky, rozinky dle toho, co máme doma)
vejce na potření
mandle na posypaní

Postup:
V hrnku s 50 ml ohřátého mléka, třtinového cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme odstát. Po dobu, co nám bude kvásek stát, vyšleháme žloutky se zbylým mlékem a přidáme Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí. Do vyšlehané hmoty přidáme ovesné vločky, špaldovou mouku, olej a extrakt z vanilky. Jakmile máme těsto vyšlehané, přidáme sušené ovoce a kvásek. Takto vzniklé těsto necháme stát alespoň hodinu na teplém místě než nám pěkně vykyne. Z vykynutého těsta vytvoříme jeden velký bochánek, případně můžeme tvořit i několik malých bochánků. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180°C dozlatova zhruba 40 – 50 minut.

 

Druhý recept na Velikonoční mazanec, tento je zcela bez cukru.

 

Základní kynuté těsto
Suroviny:
• 230 g pšeničné mouky hladké
• 150 g pšeničné mouky hrubé
• 40 g Irbis se sladidly z rostliny stévie
• 30 g droždí
• 40 g vepřového sádla
• 150–200 ml mléka z Mlékárny Valašské Meziříčí
 • sůl
 • loupané sekané mandle • rozinky • vejce na potření

 

 

Postup: oba druhy mouky promícháme, prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu 30 °C. Cca 100 ml ohřátého mléka nalijeme na droždí v míse a s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto (omládek). Necháme v teplém prostředí vykynout.
Do hrnečku nalijeme ohřáté mléko, v něm rozpustíme sladidlo Irbis Stévie, žloutek, olej, sádlo, sůl. Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme ve hladké, nelepivé těsto. Necháme v teplém prostředí vykynout. Poté přidáme rozinky.
Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvoříme bochánky, které přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu 20 minut nakynout. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Na bocháncích můžeme nožem vytvořit klasický kříž, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
alt

Kompletní sortiment sladidel Irbis najdete na www.nasevitaminy.cz.

Zdroj: Mlékárna Valašské Meziříčí a Irbis

Aktualizováno Neděle, 04 Duben 2021 15:44
 

Reklama

Banner