Novinky

Společně s nabídkou pro rok 2013 naše společnost začala používat označení „Lázeňská jednička Luhačovicích“. „Mnozí to mohou zpochybňovat nebo označovat za povýšené nebo přinejmenším neskromné. Má to ale své opodstatnění. Akciová společnost je stále jednoznačně největším poskytovatelem služeb v Luhačovicích, ale ne jediným.

Cukrářská škola Tomáše Konopky PDF Tisk Email
Pondělí, 01 Listopad 2010 19:17

Tomášova inspirace kávou.....

453885_kava


Tomáš Konopka se narodil na konci šedesátých let a měl ty nejlepší předpoklady pro to, aby se stal skvělým kuchařem. Šestičlenná rodina, ve které vyrůstají tři kluci, se totiž mnohdy podobá vývařovně, a tak se Tomáš mohl učit kuchařskému umění od dětství. Po absolvování vojenské služby vystřídal mnoho kuchařských a šéfkuchařských pozic až nakonec zakotvil jako kulinářský poradce firmy Nestlé a manažer Národního týmu AKC ČR. Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR je týmem, který se neztratí ani na světových soutěžích. Například v roce 2009 se Jan Horký, kapitán Národního týmu AKC ČR, umístil na výborném 4. místě v kontinentálním kole soutěže Kuchař roku. 

konopka tom_36

 

 

 

Dobrý den, Tomáši. Neodpustím si klasickou otázku – co vás na práci kuchaře nejvíc baví? Kuchařská práce je krásná, ale těžká. Kdyby nebyla těžká, bylo by to příliš dokonalé. Těžko říct, co mě baví nejvíc. Práce na menu začíná s tužkou a papírem - psaním a nákresem jednotlivých jídel a soupisu nákupu. Ta úžasná svoboda malinko omezená pouze počtem rukou a rozpočtem. Na nákupu je přitažlivé vybírat si přesně to, co zrovna potřebuji, velikost, zralost, senzorické vlastnosti a jistě i značka výrobce či zpracovatele potraviny. Před samotným zpracováním se musí suroviny oprat, očistit, okrájet, vykostit, naložit… A pak přijde samotný proces přípravy jídel. V každém kastrůlku, pánvičce nebo pekáčku probíhá jiná tepelná úprava. V každém kousku kuchyně to voní a chutná jinak a jenom kuchař ví, že na konci je nahřátý talíř, na kterém se všechny dříve nesourodé suroviny promění v harmonický celek. Divíte se mi, že je opravdu těžké říct, co z toho mě baví nejvíc?

Upřímně, nedivím. Vypadá to, že kuchyně je vaše království. Jak to chodí u vás doma? Přenecháváte žezlo své ženě? Určitě, já vařím jen občas, když mě o to moje žena požádá. Často mě v kuchyni ale nechce, říká, že se jí tam pletu – má pravdu. Moje žena je výborná kuchařka; moje nadváha je toho skvělým důkazem. Přestože nejčastěji děláme českou kuchyni, neznamená to, že si občas neuděláme něco cizokrajného. Takové pot-au-feu jako děláme doma, by nám mohl závidět leckterý Francouz.

Když se dívám na práci špičkových kuchařů, často mě napadá, kde berou inspiraci. Prozradíte mi to? Inspirace je pouze výsledek přijatých podnětů. Kdo hodně čte a studuje odbornou literaturu, kdo chodí na výstavy, účastní se kuchařských soutěží, měl by mít dostatek podnětů na rozvíjení modernějších trendů a fúzí. Čili nic šokujícího – pouze práce, snaha a píle.

Pijete kávu? Ale to víte, že piju. Denně tak sedm osm šálků. Nejvíce kávu piju v práci, protože v ní trávím během dne nejvíc času. Mám tam kávovar NESCAFÉ® Dolce Gusto® a musím říct, že pokud máte rádi dobrou kávu a nechcete přípravou trávit půl dne, je to dobré řešení.

Měl byste nějaký tajný tip na vylepšení nějakého klasického receptu? Nemám žádné tajné tipy, všechno, co umím, rád komukoli řeknu. Termínu tajný tip moc nerozumím, v době globálního internetu jsou totiž všechny podstatné „vychytávky“ do detailů popsané někde na internetu. Ale abyste neřekli, poradím jak na palačinky. To není složité jídlo, ale dám pár užitečných rad, které v televizi od kuchařských hvězd neuslyšíte. České palačinky jsou velmi tenké, tedy z hladké mouky, vody, mléka, vajec, cukru, soli a pomerančové kůry. Nevýhodou těchto palačinek je, že stojíte dvakrát déle u sporáku, ale výsledkem jsou pevné, chutné a nemazlavé palačinky.

- Nejdřív rozmíchejte tekutinu s moukou a až pak přidejte vejce. Když dáte vejce na začátku, bude mít těsto moučné žmolky. Těsto sice můžete promixovat, ale moučný lepek už nebude mít takovou vaznost a těsto zřídne.

- Cukr je v těstíčku důležitý kvůli příjemné barvě - pomáhá povrchovému zhnědnutí. Pokud jste slyšeli, že se kvůli cukru palačinky lepí, je to jen pověra.

- Palačinky se lepí na pánvičku v tom případě, pokud těsto lijete na pánvičku hned po zamíchání těsta. Lepení způsobuje moučný lepek, který potřebuje alespoň 30 minut na úplné zapracování do těsta.

Tomáš Konopka, manažer Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, připravil několik netradičních receptů na moučníky s kávou. Do moučníků přidává kávu připravenou pomocí kávovarů NESCAFÉ® Dolce Gusto®, protože její příprava je rychlá, jednoduchá a čistá. Díky kapslím, které se používají k její přípravě, má jistotu, že káva v každém šálku bude stejně silná a kvalitní. Pokud nemáte doma kávovar NESCAFÉ® Dolce Gusto®, můžete do moučníků přidat jakoukoliv jinou kávu, ale opět zde platí, že čím lepší suroviny, tím lepší výsledek.

Sladké tipy Tomáše Konopky:

Krupicové Vališovo kávové flameri s kaštany (glazované nebo pasta

Flameri)

 

krupicove_kavove_flameri

Krupice 80 g

Mléko 400 ml

Vanilka ½ lusku

Cukr 40 g

Želatina 2 plátky

Žloutek 2

Bílek 2

Káva 1x NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso Intenso cca 35 ml

Do studeného mléka vmícháme krupici, vanilkový lusk a necháme asi 30 minut bobtnat. Namočíme želatinu do studené vody a ušleháme pevný sníh z bílků. Pak velmi pozvolna za stálého míchání přivedeme do varu a uvaříme hustou kaši. Přidáme žloutky, plátkovou želatinu a rozmícháme. Nakonec vmícháme sníh a polovinu hmoty ihned přendáme do folií vyložené formičky. Do zbytku vmícháme silné Espresso Intenso, nalijeme do formičky a necháme cca 2 hodiny chladit.

Výborná příloha jsou Glazované kaštany:

Med 50 g

Oloupané kaštany120 g

Bílé Aceto balsamico na zastříknutí

Citronová šťáva

Cukr 50 g

Citronová kůra asi z půl citronu

Voda na podlití karamelu

Na pánvičce rozpustíme cukr do světlého karamelu, přidáme spařenou jemně nastrouhanou citronovou kůru, kaštany, med a společně velmi opatrně prohříváme.Nakonec zastříkneme Aceto balsamicem a citronovou šťávou.

 

Žemlovka s tvarohem, čokoládovo kávová omáčka, marinovaná višeň

zemlovka_kavova_omacka


Vánočka 250 g

Vejce 1 ks

Mléko 200 ml

Vanilinový cukr 40 g

Skořice

Tvaroh 250 g

Citronová kůra

Cukr moučka

Čokoládovo kávová omáčka

Mléčná čokoláda 50 g

Máslo 20 g

Žloutky 2

2x káva NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso Ristretto – cca 80ml

Višeň 8 ks

Marsala 1 dl (nebo sladké sherry)

Mléko promícháme s vejcem a cukrem. Vánočku nakrájíme na slabé plátky, namočíme v připravené mléčné směsi a položíme do máslem vytřené formičky. Tvaroh dochutíme vanilinovým cukrem, citronovou kůrou a vmícháme žloutek. Tvarohovou směsí naplníme vyloženou formičku a zakryjeme zbytkem namočené vánočky.

Pečeme při 180 °C asi 30 – 40 minut podle velikosti do růžova

Den dopředu necháme sušené višně namočené v Marsale, nebo v sherry.

Do malé misky dáme horkou kávu, přidáme čokoládu a přivedeme k varu. Směs odstavíme, přidáme máslo, žloutky, promícháme a necháme za občasného promíchání vychladnout.

Žemlovku po upečení vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme s kávovou omáčkou a marinovanou višní.

Irish Coffee Muffins

 

irish_coffee_muffins


Vejce 1

Hladká mouka 200 g

Cukr 60 g

Máslo 60 g

Smetana na šlehání 50 g

2x NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso Intenso (cca 70 ml)

Whisky 50 ml

Prášek do pečiva

Sůl

Troubu si předehřejeme na 200°C. Smícháme všechny suroviny a důkladně promícháme. Směs naplníme do papírových formiček na muffiny a dáme do trouby péct na 20 minut.

 

Co jste možná nevěděli o dezertech s kávou

Káva má původ v etiopské provincii Kaffa, ze které pronikla do arabského světa a odtud i do Evropy. První pražská kavárna – tehdy kafírna – byla otevřena pod malostranskou Mosteckou věží v roce 1714 a prozoval ji Arab z Damašku. Klientelu si získal velmi rychle a během 19. století se kultura pití kávy rozšířila mezi obyvatele českých zemí. Káva se dostala i do dezertů a pochutin. Vždyť kdo by neznal kávové sušenky nebo dorty s kávovým krémem? Variant je nespočet a hořkost kávy nádherně podtrhuje sladké chutě dezertů. V dnešní uspěchané době často není čas si s kávou vyhrát tak, jako to bylo za časů našich babiček. Proto NESCAFÉ® Dolce Gusto® nabízí novátorský způsob přípravy kávy, který je jednoduchý, rychlý a je zaručené, že káva bude mít vždy stejnou chuť

Aktualizováno Neděle, 05 Prosinec 2010 20:20
 

Reklama

Banner