Novinky


 

Představujeme vám novou osobní trenérku Martinu Dostálovou, která od července rozšíří náš tým osobních trenérů. Martina měla ke sportu vždy blízko, je několikanásobná mistryně ČR v atletice, pořádá a organizuje závody a soustředění v ČR i zahraničí a je držitelkou několika českých rekordů.
EXPRES MENU – rodinné recepty konzervované technologií podle Napoleona PDF Tisk Email
Sobota, 12 Leden 2019 10:16

alt

Produkty EXPRES MENU jsou konzervované metodou inspirovanou z doby Napoleona, kdy se podařilo panu Appertovi v roce 1895 vytvořit pro vojsko první konzervu. Jedná se o patentovanou metodu CTP - Kontinuální tepelný proces, která se dá velmi zjednodušeně přirovnat k domácímu zavařování, kde výsledkem je kvalitní trvanlivý kompot, který se dá dlouhodobě uchovat při pokojové teplotě.

 

Jídla EXPRES MENU se mohou skladovat v teplotě do +30°C a mají tříletou dobu spotřeby. Krátkodobě vydrží i vyšší teplotu, např. během cesty na dovolenou nebo při turistickém výšlapu. Jídlo je již kompletně dokončené, nemusí se do něho nic přidávat, stačí jen ohřát a servírovat, je proto ideálním způsobem stravování pro rodinnou dovolenou.

Při přípravě jídel nejsou používány žádné chemické přísady ani konzervanty, jídla jsou vyrobena pouze z prvotřídních čerstvých surovin od regionálních dodavatelů. Všechny produkty EXPRES MENU jsou výsledkem ruční práce kuchařů a jejich spolupracovníků, kteří připravují každý výrobek s velkou odpovědností, osobním nasazením a láskou. Tento proces pak z výsledného produktu dělá zdravé a chutné jídlo.

Výběr z opravdu širokého sortimentu:

 

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ

alt

Výrobek získal ocenění Česká chuťovka 2012

Nejoblíbenější a nejprestižnější jídlo české kuchyně připravené podle osvědčené receptury.  Hovězí maso zadní prošpikované špekem podle klasických receptur, dušené doměkka v zeleninovém základu z mrkve, petržele, celeru a cibule, ochucené bobkovým listem, tymiánem a novým kořením. Omáčka je zahuštěná smetanou a moukou, dochucená citronem a cukrem. Jako přílohu doporučujeme klasický český houskový knedlík.

ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK

alt

Doporučujeme

Klasický český pokrm, který vyžaduje velmi složitou přípravu a mnoho použitých surovin. Zadní hovězí plátek potřený hořčicí, pokladený uvařeným vejcem, sterilovanou okurkou a špekem, zatočený a dušený doměkka. Omáčka je připravena na cibulovém základu. Španělský ptáček je vhodné podávat s rýží, těstovinou, houskovým knedlíkem i pečivem.

HOVĚZÍ GULÁŠ

alt

Typicky české jídlo, které nejlépe chutná na výletě v přírodě. Kousky předního hovězího masa dušené v cibulovém základu se sladkou paprikou. Omáčka je zahuštěná moukou, dochucená česnekem, kečupem, majoránkou a pepřem. Jako přílohu lze doporučit houskový knedlík, těstoviny, rýži i chléb. Hovězí guláš je univerzální jídlo pro pobyty v přírodě, kde se dá ohřát i v kotlíku na ohni.

KUŘECÍ MASO NA PAPRICE

alt

Šťavnaté kousky masa z kuřecích stehen, dušené na cibulovém základu, s paprikovou omáčkou, která je zahuštěná mlékem a moukou a zjemněná smetanou. Jako přílohu doporučujeme těstoviny nebo bílé pečivo. Kuřecí maso na paprice je vděčné jídlo chatařů a chalupářů, neboť nevyžaduje ani náročnou přílohu a chutná všem.

VEPŘOVÉ MASO NA ŽAMPIONECH

alt

Lahodný pokrm s typickou vůní po houbách je připraven z vepřové plece, dušených žampionů, zahuštěné moukou a smetanou. Maso je měkké, omáčka je jemná a lahodná. Jídlo chutná i dětem. K tomuto jídlu se hodí všechny přílohy, včetně pečiva. Výborné na chatu, dovolenou i pro nečekané hosty.

KRAKONOŠOVA POCHOUTKA

alt

Nakrájené kousky jeleního masa v hustší pikantní omáčce s vůní po divokém koření a sladkokyselou chutí. V omáčce jsou kousky kořenové zeleniny. Lahodná omáčka je dochucená červeným vínem a rybízovým džemem. K tomuto jídlu se hodí všechny přílohy, včetně pečiva. Slavnostní ráz pokrmu podtrhnou smažené bramboráčky.

RAJSKÁ OMÁČKA S HOVĚZÍM MASEM

alt

Pravá krémová rajská omáčka postrachem kuchyně? Nikoliv. Naše rajská uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky. Libové plátky hovězího masa v báječné sladkokyselé rajské omáčce. Tohle jídlo si rychle získá vaši přízeň.

HOVĚZÍ STROGANOFF

alt

Původem ruský pokrm, který se rozšířil do celého světa díky své nezaměnitelné chuti. Zadní hovězí maso nakrájené na nudličky, dušené doměkka se smetanou a žampiony, ochucené rajčatovým protlakem, máslem a citronem. Neváhejte ochutnat poctivou východní kuchyni.

KUŘECÍ PO ZAHRADNICKU

alt

Šťavnaté kousky kuřecího masa v omáčce se směsí z pečlivě vybrané zeleniny (kukuřice, fazole, hrášek). Fazole jsou vydatným zdrojem vlákniny a bílkovin, zároveň obsahují minimum tuku. Rychle zasytí a dodají potřebné látky. Vhodný pokrm pro děti nebo osoby dodržující redukční dietu.

Cesty Petra Sogela k podnikání

Petr Sogel od dětství rád maloval, ale také díky své mamince a babičce, které byly výborné kuchařky, se zajímal o vaření, které se stalo později jeho velkým koníčkem. Po ukončení studia na fakultě architektury ČVUT působil 10 let jako architekt ve Stavoprojektu Trutnov. Shoda náhod ho však přivedla k vaření, které se následně stalo jeho hlavní podnikatelskou činností, a z architektury se naopak stal koníček. To na konec vedlo k založení rodinné potravinářské firmy EXPRES MENU.

Petr začal podnikat po sametové revoluci. Od města Trutnov tehdy odkoupil dva historické domy. Byly to spíše ruiny, ze kterých se zachovalo pouze obvodové zdivo. Následná generální rekonstrukce podle jeho projektu z nich vytvořila luxusní čtyřhvězdičkový hotel s moderně vybavenou kuchyní. Ta však nebyla dostatečně vytížená podle jeho představ, proto začal přemýšlet o jejím efektivnějším využití a tak vznikl nápad na výrobu trvanlivých šokově mražených jídel. Takto připravená jídla ve speciálních miskách, ve kterých se také dala ohřívat, si velice rychle našla uplatnění jako alternativa závodního stravování v nově se rozvíjejících firmách s nepřetržitým provozem. Značný zájem způsobil, že už hotelová kuchyně kapacitně nestačila, a tak se Petr rozhodl v roce 1999 založit samostatnou rodinnou firmu EXPRES MENU, která se plně věnovala profesionální výrobě trvanlivých jídel. Firma si od začátku vytvořila stálý kádr spolupracovníků, s více než 15 ti lety spolupráce. Jeho krédem je, že ke spokojenému zákazníkovi vede cesta přes spokojeného zaměstnance.

Tehdy používaná metoda konzervace šokovým mražením však měla řadu omezení. Neumožňovala třeba brát si jídlo s sebou na cesty, i vlastní převoz a skladování muselo probíhat při mínusových teplotách, a tím se vše komplikovalo a prodražovalo.  Zvrat nastal v roce 2007, kdy se podařilo Petrovi vytvořit unikátní metodu konzervace jídel, díky které bylo možné překonat všechna předchozí omezení. Takto vyrobená jídla se dají skladovat při pokojové teplotě do +30 °C s dobou spotřeby, která se postupně laboratorně ověřovala a prodlužovala až k sedmi rokům. V současné době se však pro běžné výrobky používá tříletá expirace. Vyvinutá vlastní metoda CTP – Kontinuální tepelný proces, při kterém se nepoužívá absolutně žádná chemie, žádné konzervanty ani stabilizátory, byla natolik unikátní, že si v roce 2008 EXPRES MENU podalo patentovou přihlášku. Po šesti letech celosvětového zkoumání, byl patent udělen.

Většina jídel z nabídky firmy EXPRES MENU je vytvořena dle původních rodinných receptů a část podle originálních receptů Petra. Při zavádění nového receptu do výrobní praxe je nutná úzká spolupráce s kuchaři a celý proces trvá zpravidla 2-3 měsíce. Během této doby se ověřuje jeho proveditelnost a splnění veškerých požadovaných parametrů. Náklady na vývoj nového jídla včetně jeho rozborů se pohybují okolo 50 000 Kč. V roce 2017 firma EXPRES MENU zakoupila nový 4košový parní autokláv, který svými parametry patří k nejmodernějším zařízením v České republice.

Veliký zájem o produkty EXPRES MENU, jak doma tak v zahraničí a existence pokračovatele v osobě syna Adama, přiměla rodinnou radu k zásadnímu rozhodnutí investovat do nového výrobního závodu v Trutnově Poříčí. Ten umožní s využitím nejnovějších technologií podstatné zvýšení kapacity a především zlepšení efektivity výroby při zachování všech patentovaných parametrů.  Vytvoří také dostatečný prostor pro výzkum a vývoj nových produktů vhodných i pro stravování kosmonautů při dobývání vesmíru.

Aktualizováno Neděle, 13 Leden 2019 11:24
 

Reklama

Banner