Novinky

České vicemiss Hana Svobodová a Michaela Štoudková se poprvé ukázaly zcela nahé a předvedly svá poprsí. Jediné, co je zdobilo, byl úchvatný bodypainting z rukou jednoho z největších specialistů na malování těla Davida Šestáka. Obě krásky se staly exkluzivními kmotrami nového estetického centra Forever Young v prostorách Pure fitness v Galerii Harfa v Praze.

Kozí farma a sýrárna Pěnčín PDF Tisk Email
Středa, 31 Říjen 2012 17:51

Kozí farma Pěnčín je díky tisícovce chovaných koz a ovcí největší farmou svého druhu v České republice. Kombinuje zemědělskou a potravinářskou výrobu s programem přitažlivým pro širokou veřejnost, nejvíce pro rodiny s dětmi.

 

V  jejím areálu najdete kromě stáda ovcí a koz, také vlastní mlékárnu a sýrárnu, specializovanou prodejnu s čerstvými sýry a mléčnými výrobky, restauraci U brusírny, kde můžete mnohé speciality z místní farmy přímo ochutnat, ale třeba i sklářskou výrobnu skleněných perlí s korálkovou dílnou a zemědělské muzeum s hernou s přiléhavým názvem „cvrnkárna“.

Farmu založil pan Josef Pulíček před 12 lety. Navázal na historii zemědělské a sklářské výroby v Pěnčíně. Přímo v areálu se hospodářská výroba datuje již na počátek 19. století. Před druhou světovou válkou areál vzkvétal díky sklářské manufaktuře rodiny Fischerů na skleněnou bižuterii. Po válce se však díky odsunu sudetských Němců sklářská výroba přerušuje.

Život do místního areálu přináší až 60. léta, kdy se přestavěl na velký zemědělský závod na chov skotu. Dnešní podoba Pěnčínského statku však vzniká až koncem 90. let, kdy jej firma Fipobex zachraňuje před devastací a rodí se koncept místa, v němž se kloubí původní sklářská výroba se zemědělskou.

Původně pan Pulíček začal s výrobou skleněných perlí. Chov ovcí a koz spolu s mlékárnou měl spíš za zvláštního rodinného koníčka. Před pěti lety zaměstnával díky sklářské výrobě kolem 250 zaměstnanců. Díky ekonomické krizi a vzestupu čínského skla se však situace rapidně změnila. Zájem o kvalitní bižuterii klesl do té míry, že dnes sklářská dílna zaměstnává pouze pět lidí. Proto pan Pulíček upřel síly do výroby kvalitních mléčných výrobků, z nichž většina má certifikát bio kvality.

S rozjíždějící výrobou získala pěnčínská mlékárna nejen mnoho fanoušků, ale i řadu ocenění. Mezi nimi nechybí ani ocenění Regionální potravina Libereckého kraje. V roce 2011 značku získal BIO ovčí jogurt přírodní, v letošním ročníku vyhrál BIO kozí kefír. Připravuje se z čerstvě nadojeného kozího mléka bez chemických konzervantů, které se pasterizuje při teplotě 70°C po dobu 30 sekund. Díky důsledné hygieně a laskévému přístupu ke zvířatům mají pěnčínské výrobky z kozího i ovčího mléka výbornou chuť, u Francouzů tolik oblíbené „kozí aroma“ by v nich člověk těžko pohledal.

Výrobky z Kozí farmy Pěnčín jsou k dostání v síti prodejen Globus, v menších prodejnách na Liberecku i na farmářských trzích po celé republice.

www.kozifarmapencin.cz

Aktualizováno Středa, 31 Říjen 2012 21:30
 

Reklama

Banner