Warning: Undefined array key "HTTP_X_FORWARDED_PROTO" in /DISK2/WWW/prestigeweb.cz/www/wp-config.php on line 107 Výtvarnice Alexandra Hejlová a její práce pro divadlo i film! – PrestigeWEB

Výtvarnice Alexandra Hejlová a její práce pro divadlo i film!

Maluje obrazy, navrhuje šperky, které mimo jiné vyráběla a malovala pro Muzeum Salvador Dalí Enigma, také divadelní kostýmy, spolupracovala nedávno na celovečerním filmu Zdeňka Kováře „Filman“ a momentálně ilustruje již 19 knihu v pořadí. Přesně tohle všechno stíhá energická a světově uznávaná umělkyně Alexandra Hejlová. Její obraz zdobí také stěnu hvězdě z Hollywoodu jako i to, že její šperky budou zdobit herečku Simonu Praskovou a herečku Janu Vaculíkovou v divadelní hře pro Divadlo na Maninách, Sni dál – neřeš věk a žij! Pustila se také do mega projektu s Denisem Turečkem a hudebnkem Michalem Davidem – „Přidej se k nám“, který vyvrcholí koncertem v O2 Aréně 5.12. 2026.

Česká výtvarnice Alexandra Hejlová s obrovským počtem výstav jak u nás, tak i ve světě, má doslova světový úspěch. Není divu, po úspěšných výstavách zazářila také v Muzeu Salvador Dalí v Praze pro které vytvářela šperky skleněné, ručně malované v symbolikách a barvách Salvadora Dalího. Jeden její, lehce erotický, obraz má na stěně americký herec Michael Douglas. Její obrazy jsou takřka po celém světě, například především kromě České republiky jsou její obrazy v Německu, Rakousku, Španělsku, Itálii, USA, Slovensku, ale i ve Švýcarsku.

Uznávaná výtvarnice Alexandra Hejlová nově v Divadle na Maninách i ve filmu!

Hejlová má již za sebou také první zkušenost s prací na divadelních kostýmech a scéně pro divadelní hru, kterou produkoval Martin France. Kostýmy navrhovala především pro Heidi Janků a Veroniku Jeníkovou, pak také pro mužské role – Dana Rouse, Bronislava Kotiše a Martina Franceho. V současné době pracuje na dekoracích a špercích pro divadelní hru SNI DÁL – neřeš věk a žij!, kterou napsal pro herečku Simonu Praskovou scenárista Marek Dobeš (filmy jako Kajínek, Jan Žižka). Simona Prasková zároveň tuto divadelní hru produkuje a výtvarnici Alexandru Hejlovou požádala o spolupráci, jelikož se hra stěhuje od září do větších prostor, na podstatně větší scénu, do Divadla na Maninách, Hejlová momentálně pracuje na dekoracích a scéně a dodělává šperky pro Simonu Praskovou a Juanu Vaculíkovou, která nejen hraje a zpívá, ale  hře propůjčila své autorské písně.

„Se Simonou a Janou intenzivně pracujeme na jejich špercích tak, aby se daly rychle navléknout na krk nebo ruku a zase sundat – tam v zákulisí je to strašný fofr a šperk musí být viditelný, tudíž dostatečně velký, ale nesmí nijak zatěžovat nebo dokonce překážet.. Pro Simonu vyrábím sama já osobně korále z hlíny, ovšem nesmí být těžké a musí být, jak jsem se již zmínila,  nápadité, výrazné… Pro Janu to jsou náramky a teď jí dokončuji náušnice, takže s každou dámou pracuji jednotlivě a přizpůsobují vše jejim potřebám a požadavkům… “ prozradila něco málo o práci s producentkou, herečkou Simonou Praskovou a herečkou, šansoniérkou Janou Vaculíkovou.

Alexandra Hejlová

Šperky, dekorace a mnohem větší scénu Alexandry Hejlové bude moci vidět již od nové divadelní sezóny v Divadle na Maninách ve hře SNI DÁL  – neřeš věk a žij, již od 12. září.

Hejlová rovněž dokončila natáčení celovečerního filmu, což byla její první filmová zkušenost, kterou jí umožnil režisér Zdeněk Kovář a jak sama říká, „Zdeňkovi jsem vděčná, že mi tuto zkušenost umožnil a až na místě jsem viděla a pochopila co je to za řeholi a jak natáčení filmu je neskutečně náročné.“ Dodejme, že Filman Zdeňka Kováře míří do kin již příští rok!

Foto: Jana Tesaříková, archiv Alexandra Hejlová

Napsat komentář